Er silikon bedre enn plast?

Er silikon bedre enn plast?

Er silikon bedre og tryggere enn plast?

Gassdrikkeflasker er laget av - selvfølgelig, glass. Det brukes to forskjellige typer glass.  Den mest brukte typen glass er Soda-Lime-Glass, noen ganger brukes også borosilicate-glass . Borosilicate glass er herdet glass og tåer mye mer enn "vanlig" glass. Begge typene glass har veldig lav toxitet og tåler all slags type mat og veske. Glass kan knuse, men heller knust flaske enn hormonhermende kjemikalier. 

De fleste glassflasker eller kopper har et beskyttende trekk av silikon. Men er silkon et bedre alternativ enn plast?

Jeg synes helt klart at det er riktig å stille spørsmål om silikon er tryggere enn plast. Nettopp ved å stille denne type spørsmål kan vi få klarhet og trygghet. Det er viktig å stille spørsmålene sånn at vi faktisk vet.

Silikon sies å ha "low toxitet" og "low chemical reactivity". Dvs at silikon i fast form skal ikke slippe ut kjemikalier ved bruk, og at den generelt har lav "giftighet". Silikon er laget av det naturlig stoffer som finnes i blant annet quartz - silicon dioxide.

Er da silikon tryggere enn plast? Svaret mitt er JA når det gjelder silikonprodukter fra seriøse aktører.

Vi liker Ecolunchbox sin sammenstilling av silikon vs plast

Men - kommer du over en del bakevareprodukter ute i butikkene til en veldig billig penge. Der stiller jeg meg litt mer tvilende. 

Mange av silikon bakeproduktene er tilsatt "fillers" dvs kjemikalier på samme måte som plast er tilsatt kjemikalier, og ofte av samme grunn; for å gjøre silikonpoduktet billigere. 

Det er ikke alt jeg ville ha puttet varm mat eller drikke i, og heller ikke puttet i ovnen. Igjen er det viktig å vite hva det er du kjøper, hva er det laget av, og hva skal du bruke det til. Jeg vil fremdele anbefale stål og treredskaper til matlaging, og ildfaste former i alle varianter i keramikk eller glass. Skal du pensle egg på baksten din går det nok fint med en pensel av silikon, skal du ha en silikon grytevott så er det jo helt greit, eller hvis du vil bruke en silikon matpakkeboks eller matpakkepose.

Det de sier om silikon og bakevarer er at silikonformene mister litt av sin vekt ved baking over 150 grader C. Forskerene antar da at noe av silikonen går over i bakverket eller maten din. De skriver også at da de gjorde dette forsøket, brukte de bakeformer i ovnen på varme over 150 C i over 4 timer. Mye baking foregår i temperaturer over 150 C, så jeg vil da anbefale at du bruker "vanlige" produkter til dette i stedet for silikon.

Se forbrukerrådet sin siste test av bakeformer i silikon her!

Det sies også at i forhold til Non-stick-bakeprodukter er gjerne silikonprodukter bedre, i forhold til toxitet, men da må du velge mellom pest eller kolera (kanskje).

Vi har ett lite tips om hvordan du kan avsløre om silkonproduktet er tilsatt "fillers", eller unødvendige kjemikalier; Hvis du kniper eller vrir på silikonproduktet og det dukker opp hvite merker er silikonen ikke god nok, da er den tilsatt "fillers" og ikke ren. Jeg vil ikke anbefale den type silikonprodukter til matbruk. Ren silikon skifter ikke farge eller får hvite merker.

Silikon er heller ikke biologisk nedbrytbar i den formen den har når vi kjøper den.

Ender den i havet av en eller annen grunn, vil den være der til nærmest evig tid. Det er viktig å huske på. Nå er kvalitetssilikon mye dyrerere enn plast, så de færreste vil slenge det rundt omkring. Men likevel. Pass på tingene dine, ta med deg alt hjem etter en strandtur eller en parktur eller en skitur.

Kunnskap gir bedre valg!

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.