Kan vi resirkulere oss gjennom plastproblematikken

Kan vi resirkulere oss gjennom plastproblematikken

Plastalderen - Antropocen

Gjennom en del diverse artikler (det blir litt om plast), har jeg lest og fått med meg at de kaller vår tidsalder for plastalderen - Antropocen, er et offislelle navnet på de den "nye" tidsalderen.

Jeg tenkte ofte at det var fordi vi etterlater så mye plast på jorden. Plast som aldri brytes ned. Men det er nok ikke det. Det er ille det altså!  Virkelige ille. Men de mener at dett er en tidsalder der vi omgir oss med plastprodukter og andre skadelige produkter i hverdagen -hver dag, hele tiden.

Vet vi egentlig hva et naturlig materiale er i disse dager? Når de flest klesplagg er laget av 100% polyester. Tenker du på at det er faktisk plast? Eller det gode varme fleecesettet. Kanskje du har hørt at det er blitt gjennvunnet av vannflasker og brusflasker? Tenker du da at det myke gode fleeceteppet er laget av ren plast. En mamma spurte faktisk forskere, kan fleecen være skadelig for barnet mitt? Er det lumske kjemikalier som lurer i teppet eller fleecesettet? 

De konkluderte med at du ikke får i deg BPA fra fleeceplaggene, eller fleeceteppet. Men fleecen er altså laget av plast, og det finnes ett uant antall andre kjemikalier, som kan være skadelig for deg, eller barnet ditt + fleeceprodukter "flasser" de mister store mengder mikroplast hel tiden.

Dette kan vi igjen puste inn, og derfra kan mikroplasten, faktisk forstyrre hormonene dine eller barna sine. Barna kan igjen få mikorplast i seg via huden fra f.eks teppet de ligger på. Helt utrolig egentlig, men tenk bare på smerteplaster og nikotinplaster, der går stoffene rett i blodbanen fra huden.. Huden puster jo også.

Så har man jo skjønt at vasker man et plagg, laget av polyester, i vaskemaskinen, så er den stor bidragsyter til mikroplast i havet. Hver gang du vasker ett fleeceplagg, teppe eller andre plagg laget av polyester kan du slippe ut opp til 2000 små plastpartikler i havet.

Man kan lage fleece av bambusviskose, og man kan også lage fleece av ull. Disse produktene koster som regele ca 3 ganger så mye som de bilige polyester teppene/plaggene. I Norge, og sikker mange andre land, kjøper vi jo nye fleecetepper i alle sesongens farger - nye hvert år. For ikke å snakke om alle fleecesettene til barn? Eller alle fleeceteppene til babyene.

Alle disse firmaene som lager produkter av resirkulert plast, som er så stolte av at plastflasken kan bli til ett nytt plagg, er det bra eller bedre for oss?

Vi kaller et "grønnvasking" når vi ser et produkt er av resikulert plast - det er stadig vekk plast. Vi er litt vennligere stilt til produkter av plast som vi ikke skal ha på oss, spise eller drikke av eller vaske i vaskemaskin/oppvaskemaskin.

En stol av resirkulert plast, kan være bra.

Men når de snakker om å asfalterer veiene i India med resirkulert plast eller gummidekk for å kunne bruke plasten til ett eller annet, vvilket type svevstøv er det vi får asfalten da?

Anbefaler ALLE å lese gjennom TEKNA sin rapport om gjennvinning bare resirkulerer problemenen våre?

Hvis du ikke orker å lese - svaret er NEI, vi kan ikke resirkulere oss gjennom dette problemet. Men vi kan endre materialene vi bruker og omgir oss med. 

 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.